V-snaaroverbrenging

Een relatief goedkope en eenvoudige overbrenging is de V-snaaroverbrenging. De V-snaaroverbrenging is vrijwel geruisloos en trillingsvrij. Om een vertraging tot stand te brengen wordt meestal op de motoras de kleine drijvende riemschijf gemonteerd. Via de V-snaar wordt het vermogen overgebracht op de gedreven schijf.

Bij het kiezen van een V-snaaroverbrenging geldt hetzelfde als de tandriemoverbrenging: lage overbrengingsverhouding (i), maar hoge toerentallen. Waarom wordt in sommige gevallen de tandriemoverbenging toch verkozen boven de V-snaaroverbrenging, terwijl de laatste goedkoper is?

V-snaren bij Morskate

De V-snaaroverbrenging heeft één nadeel: er ontstaat slip tussen de V-snaar en de riemschijf. Wanneer u een V-snaaroverbrenging met twee schijven van dezelfde diameter monteert, merk je dat beide assen niet exact hetzelfde toerental draaien. De gedreven as draait iets langzamer. Dit is niet veel maar het is toch wel merkbaar. Het maximale verlies aan slip is ongeveer 0,5%. Wanneer vastgesteld wordt dat dit voor de aandrijving niet veel uitmaakt, is het aantrekkelijk om toch te kiezen voor een V-snaaroverbrenging. Wanneer het toerental geen tolerantie mag hebben, moet je kiezen voor een tandriemoverbrenging.

Bekijk ons gehele aanbod V-snaarschijven of neem contact op met onze sales engineers voor meer informatie.