Oververhitting tandwielkasten

Een tandwielkast van een van onze klanten werd te heet en stelde ons voor een uitdaging. Hij had al eerder dit type tandwielkast besteld en de selectieprocedure was nauwkeurig doorlopen met Morskate en onze leverancier Nidec Graessner. Er was dus geen fout in het selectieproces.   

Waar lag het probleem?  

Na doorvragen bleek dat de verkeerde olie was gebruikt. De olie was niet geschikt en werd te heet en ging schuimen. Hierdoor raakte de tandwielkast ook oververhit. Een tandwielkast raakt namelijk een groot deel van zijn hitte kwijt door de doorstroom van de olie. De fabrikant van een tandwielkast geeft in de technische documentatie altijd aan welke olie gebruikt moet worden voor een optimale inzet van de tandwielkast. Wanneer je daarvan afwijkt loop je dus aanzienlijk meer risico op schade aan de aandrijving.  

 

Let op 

Niet alleen de verkeerde olie kan oververhitting veroorzaken. Ook te veel olie zorgt dat de tandwielkast zijn warmte niet goed kan afgeven. De olie gaat ook in dat geval schuimen.  

Meer info?  

Neem contact op met Jan Lammers. Hij is technisch- en productspecialist voor o.a. tandwielkasten.

Heb je technische informatie nodig? Op onze website vind je veel informatie over de tandwielkasten: overzicht tandwielkasten.