Wormwieloverbrenging

Bij haakse tandwielkasten snijden de hartlijnen van de assen elkaar; bij wormwielkasten kruisen de hartlijnen elkaar. Op de worm bevinden zich één of meer rechts- (soms links-) gangige schroeftanden. De worm is altijd drijvend en het wormwiel gedreven. Meestal grijpt de worm in twee tot vier wormwieltanden gelijktijdig.

Een belangrijk voordeel van wormwieloverbrengingen is dat zij een zeer grote overbrengingsverhouding kunnen hebben. Zij hebben een overbrengingsverhouding van i=100 bij een kleine afmeting en een relatief geringe massa is haalbaar. Bij een tandwielkast zijn hier drie trappen voor nodig. Dat is de reden dat bij een zeer geringe inbouwruimte en grote overbrengingsverhouding bijna altijd wordt gekozen voor een wormwielkast.

Het aandeel bij de overbrenging tussen worm en wormwiel is dat er meer wrijving ontstaat. Deze wrijving kost kracht waardoor veel vermogen omgezet wordt in warmte. Sommige wormwielkasten zijn daarom voorzien van koelribben om de warmte af te voeren. Hierbij moet je rekening houden met vermogensverlies van 10% tot 50% bij grote overbrengingen. Ééntrapswormwielkasten hebben een overbrengingsverhouding tussen 5 en 100.

Bekijk ons gehele aanbod tandwielkasten of neem contact op met onze sales engineers voor meer informatie.