Werking pneumatiek

Overeenkomstig met elektrotechniek en hydrauliek werkt pneumatiek alleen effectief in een geheel gesloten systeem. Bij pneumatiek dient het gehele systeem luchtdicht te zijn. Op het moment dat er een lekkage optreedt in slangen, of ander aansluitmateriaal wordt er onvoldoende luchtdruk gecreëerd om een component of systeem in werking te zetten.

Een pneumatisch systeem wordt in werking gezet door luchtdruk, ofwel perslucht. Deze perslucht wordt op diverse manieren aangesloten op de pneumatische slangen. De werking is dat een compressor lucht samenperst tot het gewenste aantal bar. De compressor is middels slangen aangesloten aan een aantal ventielen, en zorgt ervoor dat de perslucht aangevoerd kan worden. De ventielen zorgen ervoor dat de perslucht naar de juiste componenten gevoerd gaat worden, en wordt bepaald door welke slangen deze perslucht gevoerd wordt. Tevens wordt door middel van veiligheid en reduceerventielen de perslucht op een juiste druk in het systeem gebracht. Vergelijkbaar aan een pneumatisch ventiel is de schakelaar die gebruikt wordt in elektrotechniek.

Op het moment dat de perslucht bij een ventiel aankomt en het ventiel geopend wordt stroomt de perslucht naar bijvoorbeeld een cilinder. Een cilinder is een pneumatische actuator, wat inhoudt dat de cilinder door middel van pneumatiek reageert en vervolgens in beweging komt. Hierdoor wordt pneumatische energie omgezet in bewegingsenergie. Bewegingsenergie wordt ook wel mechanische energie genoemd. Het pneumatische systeem zet de mechanische energie dus om in arbeid. 

Voordelen pneumatiek

In de werktuigbouwkunde wordt pneumatiek in verschillende machines en apparaten toegepast. Door de relatieve eenvoud van pneumatische componenten en het onbeperkt aanwezige medium perslucht is pneumatiek goedkoop, kwalitatief goed en makkelijk verkrijgbaar en te onderhouden. Naast deze kenmerken is een pneumatisch systeem ook veilig. Er zijn geen chemische stoffen voor nodig, geen elektrische stromen en explosiegevaar en brand komt vrijwel niet voor. Ook kan pneumatiek in tegenstelling tot elektrotechniek, bij gereedschappen een grotere kracht teweegbrengen. In de procesindustrie komt pneumatiek veelvuldig voor omdat het eenvoudig te implementeren is, en daarnaast flexibel en veilig. De food-industrie maakt veel gebruik van pneumatiek omdat bij lekkage geen ongewenste stoffen op het product komt.