Elastische koppelingen 

Hoe groter de elasticiteit bij een elastisch/flexibele koppeling, des te kleiner het koppel dat de koppeling kan overbrengen. Bij verhoudingsgewijs grote koppels en beperkte inbouwmaten valt de keuze op flexibele koppelingen.

Een flexibele koppeling brengt het aandrijfkoppel over via de ingrijping van een uitwendig vertande naaf in een inwendig vertande mantel. Beide vertandingen zijn van metaal. Daardoor kunnen bij eenzelfde diameter grotere koppels worden overgebracht dan met kunststoffen elementen. De flexibele koppeling kan koppels overbrengen tot wel tien maal hoger dan de elastisch/flexibele koppelingen (uitgaande van dezelfde afmetingen). De meest tandkoppelingen moeten iets gesmeerd worden. Dat geldt vooral in hoogbelaste, sneldraaiende toepassingen omdat er altijd enige speling tussen de tanden ontstaat. Door eventuele uitlijnfouten glijden de metalen delen over elkaar en ontstaat er slijtage. Daarom vraagt ook de afdichting van de koppeling de nodige aandacht, dit om vet binnen en verontreinigingen buiten de koppelingen te houden.

De tandkoppeling is soms uitgevoerd met een harde kunststoffen mantel. In zo’n geval is smering niet altijd noodzakelijk. De flexibele koppeling kan in beide delen een kleine ashoekfout opvangen en zodoende een kleine radiale afwijking wegwerken. Een probleem is dan wel dat de lagers bij de koppeling zwaar worden belast.

Bekijk hier ons gehele assortiment van flexibele koppelingen of neem voor meer info contact op met onze sales engineers.