Elastische koppelingen 

De elastische koppeling, ook wel flexibele koppeling genoemd, wordt verreweg het meeste toegepast. De koppeling dankt zijn elasticiteit aan het feit dat het koppel wordt overgebracht via een element van rubber of kunststof. Het is bij het opbouwen  van een aandrijving zeer moeilijk om de assen, waartussen de koppeling komt, exact in één lijn te monteren. Er kan sprake zijn van een ashoekfout, een radiale fout, een axiale fout of een combinatie van deze fouten.

Naast onvermijdelijke uitlijningsfouten moet altijd rekening worden gehouden met een rotatieafwijking. Verder houd je rekening met een toename van de afwijking gedurende het gebruik door bijvoorbeeld ongelijkmatige lagerslijtage, werking in de fundering en temperatuur invloeden. Geringe afwijkingen kunnen worden opgevangen door een elastische koppeling. Dat de koppeling flexibel is en afwijkingen kan opgevangen is echter geen vrijbrief voor het niet zo nauw nemen van de uitlijning.

Soorten elastische koppelingen

Binnen de groep van elastische koppelingen zijn twee soorten te onderscheiden:

  1. de doorslagveilige koppelingen
  2. de niet-doorslagveilige koppelingen

Bij overbelasting van de koppeling gaat het kunststof element verloren. Bij een doorslagveilige koppeling blijft dan wel de verbinding tussen de twee assen bestaan. De vlakken van metalen delen van de koppeling raken elkaar rechtstreeks en de één blijft de ander voordrukken.

Bekijk hier ons gehele assortiment van elastische koppelingen of neem voor meer info contact op met onze sales engineers.