Vibratie meten? Of toch ultrasoon? 

De meest voorkomende methodieken om verandering van gedrag in een machine te meten zijn Vibratie-analyse en Ultrasoon-analyse. Voor de Beegle hebben wij gekozen voor ultrasoon meten. Dit omdat het nauwkeuriger meet dan vibratie. Vanuit beide analyses kun je natuurlijk dezelfde conclusies trekken. Er is namelijk een verandering t.o.v. het ‘normale’ beeld.

Maar doordat de Beegle de kleinste afwijking al weergeeft kun je gerichter te werk gaan. Bij een afwijking van het normale beeld kun je de conclusie trekken dat er aandacht nodig is. En dat is waar het naar onze mening omgaat. Je weet dan nog niet of het betreffende onderdeel defect is of dat er ergens anders in de machine een afwijking is. Fysieke controle blijft dus altijd noodzakelijk.

Op dit moment draaien wij een pilot bij een klant van ons. Hier monitoren we de combinatie geluid versus temperatuur. De te verwachte resultante van de analyse zal zijn hoeveel olie er nodig is voor de optimale werking van een tandwielkast. Het voordeel voor de klant is, dat als er minder olie nodig is er geld bespaard wordt. In het geval van de pilot waar we nu aan werken kan dat in de duizenden euro´s lopen.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij gaan graag met je in gesprek over jouw situatie en de toepassing van de Beegle.