Roestvrij staal of roestvaststaal?

Als we het hebben over RVS dan wordt er vaak ook gesproken over roestvrij staal. Eigenlijk zou je het dan over roestvaststaal moeten hebben. Als het namelijk roestvrij zou zijn dan behoort het tot de familie edelmetalen en dat is niet het geval bij RVS.

Roestvaststaal reageert onder normale omstandigheden niet met zijn omgeving en wordt daarom een metaallegering genoemd met een passief karakter en is om die reden dus geen edelmetaal. Passief wil zeggen dat het roestvaststaal in een (thermo)dynamische omgeving stabiel in evenwicht blijft. Wanneer dit niet meer het geval is verdwijnt de passiviteit vrijwel geheel met corrosie tot gevolg.

Roestvaststaal heeft beperkingen ten aanzien van corrosie. Het is namelijk zo, dat wanneer het materiaal niet goed behandeld wordt er corrosie op zal treden. Ook het type roestvaststaal is van belang. Het meest voorkomende RVS is 304 of 316. Waarbij RVS 304 een goede vormbaarheid heeft. Het is prima geschikt in keukens en in de voedingsindustrie, maar is het gevoeliger voor zuren en chloriden. RVS 316 is minder gevoelig voor zuren en chloriden en is ideaal in vochtige en zoute omgevingen.

Als je het goede roestvaste staal kiest gaat het een mensenleven mee. Zelfs wanneer het oppervlak mechanisch beschadigd wordt kan het dankzij de, in de lucht aanwezige zuurstof weer herstellen. Wil je graag hulp bij de keuze van een RVS product? Wij helpen je graag verder. Neem dan contact op met een van onze sales engineers.