Samen weet je meer

Wij zijn benaderd door een klant van ons om mee te denken over een roterend cryogeen mechanisme in een telescoop. Technisch was dit een uitdagende klus en samen met onze klant zijn we tot goede oplossingen gekomen. In het proces zijn we tegen verschillende technische uitdagingen aangelopen.

Axiale belasting van de lagering

Dit is niet de ideale loadrichting voor een standaard lagering. Maar wanneer we een standaard lagering zouden gebruiken werd de stappenmotor onnodig groot en duur. Wij hebben daarom geadviseerd om een cryo vacuüm stappenmotor VSS te gebruiken. Met deze motor hebben we de beperkte inbouwmogelijkheden en axiale belasting goed opgevangen.

Smering van de lagers

Bij de juiste keuze voor lagering komt ook smering om de hoek. Gezien de cryogene omstandigheden was normale smering van de lagering en de andere bewegende delen niet mogelijk. Het smeermiddel zou in de cryogene omgeving zijn eigenschappen snel verliezen, met als resultaat dat de stappenmotor droogloopt wat leidt tot onherstelbare schade.

Wij hebben daarom gekozen voor dicronite droge smering. Daarmee worden de lagers en andere bewegende delen voorzien van een coating die een uitstekende smerende werking heeft. De levensduur van deze dicronite coating is net zo lang als de levensduur van de stappenmotor.

Aardbevingen

In het geval van een aardbeving moet de gehele constructie blijven functioneren, zonder schade. Bij een dergelijke situatie heb je te maken met grote hoeveelheden G-krachten en dit heeft veel impact op een aandrijving. In de motor die wij hebben geadviseerd is met deze krachten rekening gehouden. De lagering is bijvoorbeeld heavy duty uitgevoerd.

Meer stappen

Een van de vereisten in de constructie was dat de motor meer stappen kon doen. Een rotatie van 3600 moest in 500 stappen gedaan worden. Standaard staat dit type motor ingesteld op 200 stappen. Daarom is er een aanpassingen gemaakt in de programmering zodat deze motor op maat passend gemaakt kon worden.

Samenwerken

In dit project hebben wij niet alleen nauw samengewerkt met onze klant maar ook met onze leverancier van stappenmotoren, Phytron. Daar zit voor ons de kracht bij veel van de projecten waar we aan werken met onze klanten. Samen weet je meer dan alleen.