Rollenkettingen, hoe zit dat?

Roel Herink is bij Morskate Aandrijvingen technisch en product specialist voor alles m.b.t. transportkettingen en schakelbanden. Nou is een rollenketting een vrij standaard product en de werking spreekt voor zich, maar in de praktijk krijgen we veel vragen van klanten over specifieke toepassingen, speciaal kettingen en oplossingen voor problemen die ontstaan in de ketting. Denk hierbij aan snelle slijtage van de ketting of rek. In dit artikel nemen we je weer even mee naar de basis van een rollenketting en hoe deze wordt opgebouwd. Van daaruit zijn de mogelijkheden uiteraard eindeloos.  

De aandrijving 

Een ketting, rollenketting, wordt gebruikt om iets aan te drijven (vermogen over te brengen). Hierbij kan je eindeloos variëren met toerentallen en krachten door het aantal tanden op de kettingwielen aan te passen. Een rollenketting is onderdeel van de kettingaandrijving met twee of meerdere kettingwielen. De voordelen van tandwieloverbrenging en die van een riemaandrijving worden hier gecombineerd. De tandwieloverbrenging is slipvrij en de riemoverbrenging biedt de mogelijkheid voor een grote afstand en het aandrijven van meerdere assen.  

Hoe zit een rollenketting in elkaar 

Een rollenketting heeft buiten- en binnenschakels. Aan de platen van de buitenschakel zitten stalen pennen en de platen van de binnenschakels zijn voorzien van stalen bussen. In deze bussen passen de pennen van de buitenschakel. Om de bussen zitten draaibare geharde stalen rollen. Dankzij deze rollen ontstaat er rollende wrijving tussen de ketting en de tanden van het kettingwiel i.p.v. een geleidende. Bij 1 binnenschakel is er sprake van een simplex ketting. Gebruik je schakels met langere pennen dan kun je meerdere binnenschakels gebruiken waardoor je een bredere ketting krijgt. Er zijn duplex en triplex kettingen beschikbaar. Duplex en triplex kettingen hebben een hogere belastbaarheid dan de simplex kettingen, zonder dat het heel ruimte kost. 

De juiste maat selecteren  

Er zijn voor de selectie van de juiste maat 3 zaken van belang:  

  • De steek van een ketting (In veel gevallen is dit een inch-maat)  
  • De roldiameter  
  • De inwendige breedte (de breedte in de binnenschakel) 

Bij de selectie van de juiste maat vragen wij klanten altijd de binnen- en buitenschakels als aparte schakels mee te tellen. Tel je de binnen- en buitenschakels als 1 maat dan krijg je de helft van de ketting. De plaatdikte en de hoogte van de schakels kunnen overigens ook van belang zijn bij de selectie van de juiste maat. Wanneer je hulp nodig hebt bij de selectie van de juiste ketting neem dan contact op met Roel.