Het verschil tussen kettingwielen en tandwielen

 

Als leverancier van industriële aandrijftechniek krijgen we bij Morskate regelmatig vragen over de verschillen tussen kettingwielen en tandwielen. Het is dan ook begrijpelijk dat deze twee soorten wielen soms verward worden, gezien hun vergelijkbare uiterlijk en toepassingen. In deze tekst zullen we daarom duidelijkheid scheppen over de kenmerken en functies van kettingwielen en tandwielen.Een kettingwiel is een wiel met tanden eromheen dat gebruikt wordt om een ketting aan te drijven. De tanden van het kettingwiel zijn zo gevormd dat ze in de rollen van de ketting grijpen en de ketting laten draaien. Hierdoor wordt vermogen van het ene wiel naar het andere overgebracht. Een kettingwiel zorgt voor een soepele en efficiënte overdracht van vermogen.
Een tandwiel is een wiel met tanden dat ontworpen is om te grijpen in de tanden van een ander tandwiel, waardoor een mechanische verbinding  ontstaat tussen de twee wielen. Deze verbinding maakt het mogelijk om de rotatie van het ene wiel om te zetten in de rotatie van het andere wiel. Tandwielen worden vaak gebruikt in machines en apparaten waarbij een soepele, betrouwbare en nauwkeurige overdracht van vermogen nodig is.

 


Het belangrijkste verschil tussen een kettingwiel en een tandwiel is dus de manier waarop ze kracht overdragen. Een kettingwiel gebruikt de grip tussen de rollen van de ketting en de tanden van het wiel om vermogen over te brengen. Een tandwiel daarentegen gebruikt de grip tussen de tanden van twee wielen om vermogen over te brengen. Hoewel beide typen wielen in principe hetzelfde doel dienen, namelijk het overbrengen van vermogen, zijn ze geschikt voor verschillende toepassingen en kunnen ze verschillende prestatiekenmerken hebben, afhankelijk van de specifieke toepassing.

Bij Morskate hebben we een uitgebreid assortiment aan producten die geschikt zijn voor toepassingen met kettingwielen en tandwielen, zoals geharde tandwielen, kettingen, transport kettingen. Maar ook voor tandheugels, conische tandwielen, plaatwielen en table top kettingwielen kun je bij ons terecht.

Wil je meer weten over ons volledige assortiment of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste producten? Neem dan gerust contact met ons op, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief onderaan onze hoofdpagina.