6 materiaal groepen

In de aandrijftechniek zijn de producten in diverse materialen beschikbaar die als grondstof voor een product dienen. De eigenschap van een materiaal is bepalend voor de toepassing van een product. Onderscheidende toepassingen zijn bijv. warmte, kou, vocht of chemische omstandigheden. Voor vrijwel elke omgeving is een materiaal beschikbaar.

Door toevoegingen van externe grondstoffen worden materialen verbeterd en worden de materiaalgroepen verder uitgebreid. Dit is afhankelijk van het toepassingsgebied en typische eigenschappen. De hieronder genoemde harde materialen zijn over het algemeen zichtbaar en worden veel toegepast. Materialen zijn te classificeren in een aantal materiaalgroepen:

1. Metalen en legeringen

Een metaal is een materiaal dat goed elektrisch geleid, taaie breuk vertoont en vervormd kan worden na een verhitting. Veelvoorkomende metalen zijn:

  • IJzer
  • Koper
  • Aluminium

De dure varianten metaal in deze range zijn goud en platina. Op het moment dat er twee of meer elementen aan een metaal worden toegevoegd wordt het een legering, dit zijn bijvoorbeeld:

  • Aluminium
  • (Roestvast)staal
  • Brons

2. Keramiek

Keramiek is een materiaalgroep die kenmerkt als een extreem goed elektrisch isolerend materiaal. Dit in combinatie met de bestendigheid tegen hoge temperaturen maakt het uitermate geschikt in elektrische omgevingen. Het nadeel van keramiek is dat het hard en bros is, waardoor het niet geschikt is in omgevingen waar stootbelasting optreedt.

3. Polymeren

Een polymeer is een materiaalsoort die uit niet-metalen bestaat. Het materiaal kan wel toegepast worden in combinatie met een metaal. Polymeer kenmerkt zich als een uiterst flexibel materiaal. Deze flexibiliteit blijft gestand onder extreme weersinvloeden en temperaturen.

4. Composieten

Een composiet is een samenstelling van verschillende componenten. Specifieke kenmerken zijn een enorme sterkte in zowel druk-als trek van het materiaal in combinatie met een laag gewicht. Een composietmateriaal heeft een uitstekende isolerende werking.

5. Halfgeleider

Een halfgeleider is een materiaal wat tussen geleidend en isolerend in zit. Het kenmerk van een halfgeleider is dat er tussen de banden een stroom kan lopen waardoor het uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld zonnecellen. Een halfgeleider bevat een samenstelling van verschillende componenten en is derhalve uitstekend toepasbaar in elektronica.

6. Biomaterialen

Biomaterialen zijn geen aparte materiaal klasse, het is een samenstelling van de hierboven genoemde klassen. Biomateriaal wordt gebruikt in het menselijk lichaam ter vervanging van zieke of beschadigde lichaamsdelen.