Hygiënisch ontwerpen in de aandrijftechniekhygiënisch ontwerpen in de aandrijftechniek

Hygiëne is om diverse redenen belangrijk, uiteraard in de eerste plaats voor de gezondheid van de mens. Hygiëne is een breed begrip, in zowel de persoonlijke als de bedrijfshygiëne zijn veel facetten onder te verdelen. Bij de persoonlijke hygiëne heb je als mens zelf een verantwoording, bij de bedrijfshygiëne heb je als individueel persoon vrijwel geen invloed op de naleving van de hygiëneregels in een productie omgeving of in een machine, en al helemaal niet in de ontwerpfase. Maar je hebt er dagelijks wel degelijk mee te maken.

Hygiëne begint al bij het ontwerpen van machines, in de ontwerpfase houdt de constructeur al rekening met materiaalkeuze, afwerkingsgraad van de materiaal oppervlakken en reinigingsmogelijkheden. Daarnaast zijn gladde koppelingen, aansluitingen van leidingen en dergelijke essentieel. Al bij het ontwerp moet een machinebouwer er alles aan doen om de micro-organismen op de machines zo min mogelijk kans te geven.

Productiviteit in combinatie met hygiene

Het hygiënisch ontwerpen van een machine is één, de productiviteit van de machine is zeker niet minder belangrijk. Een machine wordt immers gebouwd om te produceren. Om alle facetten en fasen in het machineontwerpen te garanderen zijn er machinerichtlijnen opgezet waarin specifieke hygiënische voorschriften zijn opgenomen. Deze richtlijnen zijn opgenomen in de NEN-En1672-2 en de ISO14159.  

De toeleverancier

Niet in de laatste plaats is een toeleverancier van machineonderdelen belangrijk in de keten. De toeleverancier moet er namelijk op toezien én kunnen garanderen dat de machineonderdelen en reserveonderdelen ten alle tijden voldoen aan de gestelde machinerichtlijnen. Een toeleverancier (zoals wij zijn) moet op de hoogte zijn van het eisenpakket van de constructeur en de eigenschappen van de machineonderdelen die de constructeur in de ontwerpfase kiest. En vergeet de reserve onderdelen niet! Die moeten altijd op voorraad zijn.

Wij denken graag met je mee

Bij Morskate hebben wij ervaring op het gebied van hygiëne in de aandrijftechniek en een ruim productaanbod dat voldoet aan de strenge hygiënische eisen die gesteld worden. Denk hierbij aan stelvoeten, schakelbanden, koppelingen etc. Roel Herink is product- en technisch specialist bij Morskate en hij denkt graag met je mee over de uitdagingen waar jij mee zit.