Schade voorkomen aan een tandwielkastPutcorrosie in tandwielkasten

Putcorrosie is een ernstige vorm van slijtage. Het komt voor op tandwielen in een tandwielkast. Dit constateer je vaak achteraf pas, met onomkeerbare schade als gevolg. Bij demontage is de putcorrosie te herkennen aan donkere vlekken en/of ondiepe putjes op de tandflanken. Deze onregelmatigheden creëren extra wrijving waardoor warmteontwikkelingen ontstaat. Wanneer er geen maatregelen worden genomen loopt het tandwiel vast en kan afbreken. We hebben ervaring in de praktijk en werken nauw samen met onze leveranciers en adviseren je graag over jouw situatie. Heb je een vraag? Neem contact op met een van onze sales engineers. 

Smeren voorkomt

Om dit te voorkomen is het gebruik van de juiste smeerolie essentieel. Olie zorgt voor een dunne volledige oliefilm over de tandflanken. Hierdoor zijn de metalen delen beschermt en wordt de wrijving verminderd. Een ander bijkomend effect is dat de olie de warmte afvoert.

De juiste smeerolie

Smeren brengt wel een ander probleem met zich mee. Er kan niet zomaar een willekeurige smeerolie in een tandwielkast. Er is namelijk sprake van druk in de tandwielkast en dit vraagt om een smeerolie die bestand is tegen deze druk. Dit lijkt een vanzelfsprekendheid, maar in de praktijk komen wij regelmatig afgebroken tandwielen tegen. Er wordt wel een smeerolie gebruikt maar lang niet altijd een smeerolie die geschikt is.

Advies nodig? 

Wij denken graag met je mee, stel je vraag hier.