Remmen monitoren op slijtage

Door het remmen ontstaan er op het te remmen oppervlak en de remschoenen slijtagebeelden. Dit zijn, mits de rem goed afgesteld is, normale slijtage beelden. In het geval dat je te maken hebt met extreme invloeden kunnen is het anders. Dan kunnen er afwijkingen ontstaan in de afstelling waardoor er een gevarieerd beeld ontstaat van de slijtage. Dit betekent dat de remschoen t.o.v. de remschijf gaat “invreten” en daardoor de optimale remkracht verloren gaat.

De rem monitoren met de Beegle

Dit soort fenomenen worden vaak tijdens het onderhoud pas zichtbaar, en dan is het vaak te laat. Door sensoren te plaatsen op de remschijf en de remschoenen krijg je een continu beeld van de slijtage.

Met een benadering-sensor wordt een afstand beeld verkregen. Deze worden op de rem gemonteerd en meten continue de afstand tussen remschoen en remschijf en dit op meerdere plekken. Op een eenvoudige wijze is een vooralarm in te stellen op het moment dat deze de afstand op één of meerdere plekken vergroot.

Een tweede sensor wordt geplaatst op de remschoenen, hiermee is continue het slijtpatroon te zien en wordt een vooralarm gegeven op het moment dat de remschoen gaat slijten of invreten.

Met behulp van sensoren in de rem kunnen ook de scharnier en kantelpunten in het remmechanisme gemonitord worden. De sensoren zijn dusdanig klein en eenvoudig op een rem te monteren en hebben geen enkele invloed op de werking.

Het voordeel van de Beegle op een rem

Een industriële rem zit veelal op plaatsen waar een monteur lastig bij kan komen en vaak is de rem niet zichtbaar. Dit maakt het lastig te vervangen. In de praktijk zien wij bij onze klanten dat remmen vaak te snel verwisseld worden om problemen te voor te zijn of ongewenste uitval te voorkomen. Met de monitoring van de Beegle zijn deze problemen eenvoudig opgelost.

Maak een afspraak

Wij laten je graag zien wat de Beegle in de praktijk kan. We hebben een aantal praktijkcases online gezet: lees de cases hier. Wil je meer weten? Neem contact op met Frans Nijman.