Onmisbaar in de aandrijflijn: koppelingen

Een koppeling is onmisbaar in de aandrijflijn. Het brengt vermogen over en compenseert bijvoorbeeld uitlijnfouten. Bij de selectie van een koppeling zorg je er uiteraard voor dat deze volledig is afgestemd op de bedrijfsomstandigheden (over te brengen koppel, mechanische belasting, warmte, vocht, aanwezigheid van chemische stoffen, etc.). Dit wordt de service factor genoemd. In onderstaand artikel geven we handvatten voor de selectie van de juiste koppeling.  

De juist selectie biedt voordelen voor o.a. 

  • De levensduur van de koppeling  
  • De prestatie van de gehele aandrijflijn  
  • Het voorkomen van onnodige stilstand door defecte koppelingen 
  • Besparing van kosten op: voorraad, onderhoud en onnodige stilstand 

Belaste onderdelen in een koppeling 

De aandrijf-elementen in een koppeling worden het meest belast. Ook de as-naafverbinding vangen veel van de klappen op. Voorbeelden van aandrijfelementen in een koppeling zijn: de lamellen pakketten van een lamellen koppeling, tanden van een boogtandkoppeling, flexibele elementen van bijvoorbeeld een klauwkoppeling. Deze brengen het koppel over tussen verschillende elementen in de aandrijflijn. Flexibele koppelingen kunnen schokken in de aandrijflijn compenseren. Spelingsvrije koppelingen (torsiestijve koppelingen) zijn hiervoor niet geschikt en zullen eerder slijtage vertonen. 

Is er sprake van een compact ontwerp of ontwerp met een lantaarnstuk? Dan kan de temperatuur in de directe nabijheid hoger oplopen. Hierdoor verouderen elastische elementen sneller. Intensiteit en frequentie van het koppel beïnvloeden ook de levensduur en optimale werking van de aandrijf-elementen in de koppeling. De juiste keuze maken kan bijvoorbeeld m.b.v. een berekeningssimulatie. Hier zitten haken en ogen aan. Er zijn ook andere mogelijkheden voor het maken van de selectie. Onze sales engineers zijn technisch- en productspecialist en denken hier graag over mee.  

Omgevingsfactoren beïnvloeden extra 

Zoals bij de productie van staal. Er kunnen staalschaafsels in de koppeling terecht komen. Dit voorkom je door een gesloten koppelingsontwerp te kiezen. Een onderwerp waar wij al vaker over hebben geschreven is doorslagveilige koppelingen. 

Een niet doorslagveilige koppeling is geschikt daar waar een onderbreking van koppel nodig is ten einde kritische machineonderdelen te beschermen. Als het elastische element breekt dan wordt de overdracht van koppel onderbroken. Dit voorkomt ook schade aan aangrenzende elementen in de aandrijving. 

Een doorslagveilige koppeling blijft een koppel overbrengen wanneer het flexibele element wat de koppeling verbindt beschadigd is. Dit kan bij een Rotex koppeling waar de spider door extreme hitte vervormt. In dat geval blijft de koppeling en dus de installatie doordraaien. Dit kan gunstig zijn bij een bluspomp bijvoorbeeld.  

De selectie 

De hierboven beschreven situaties geven een inkijk in de mogelijkheden. Onze sales engineers kunnen je hierbij helpen. Zij volgen regelmatig trainingen bij de producenten van koppelingen. Bekijk hier het aanbod koppelingen of stel je vraag aan Benjamin Savci. Hij is technisch- en productspecialist voor ons koppelingsprogramma