Montagemethoden voor koppelingen 

In gesprekken met klanten adviseren wij vaak over welke type verbinding je kiest bij de inbouw van een koppeling. Een koppeling wordt op een as gemonteerd en de as-naafverbinding die dan ontstaat kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. In dit artikel vind je de verschillende methoden met voor- en nadelen.   

Er zijn 4 type verbindingen 

 1. Vormgesloten as-naaf verbindingen  
 2. Wrijvingsgesloten verbindingen 
 3. Een combinatie van vorm en wrijvingsgesloten verbindingen 
 4. Materiaal gesloten verbindingen 

1. Vormgesloten as-naaf verbindingen 

Bij dit type verbinding zorgt de vorm voor de verbinding. De krachtoverbrenging is er dan via de vlakdrukte tussen de contactvlakken. Deze methode is voor het overbrengen van wisselende en stotende koppels. Bij dit type verbinding is er altijd sprake van speling in de aandrijving. Wij adviseren klanten hier rekening mee te houden, er kan namelijk slijtage ontstaan waardoor er speling ontstaat tussen de spie en de spiebaanflanken. In de praktijk kan dit schadelijke gevolgen hebben voor de aandrijflijn. De spiebaan verzwakt bovendien de as en de naaf door kerfwerking.  

Onderstaande verbindingen zijn vormgesloten as-naafverbindingen: 

 • Inleg- en schijfspie 
 • Spie-as 
 • Vertand as (spline as) 
 • Pen verbindingen 

2. Wrijvingsgesloten as-naafverbindingen 

Bij deze verbinding vindt de overdracht van kracht plaats d.m.v. wrijving en wordt gerealiseerd door klemmen. Dit is een spelingsvrije verbinding waardoor je zeker weet dat er geen schade ontstaat aan de as-naaf verbinding bij wisselende en stotende belasting. Deze verbinding is ook zinvol bij beperkte inbouwmogelijkheden en kan axiale krachten opvangen. Onderstaande verbindingen zijn wrijvingsgesloten verbindingen: 

 • Persverbindingen en krimpverbindingen (niet demonteerbaar) 
 • Klemverbindingen 
 • Krimpschijven 
 • Klembussen (taperlock) 
 • Conische verbindingen 

3. Combinatie van vormgesloten en wrijvingsgesloten as-naafverbindingen 

Deze verbindingen zijn met een vlakke spie bijvoorbeeld. Daarbij is er sprake van een spie en klemverbinding. Ook een taperlock kan i.c.m. met een spie gebruikt worden.   

 • Tapse kopspieën 
 • Klembussen met spiebaan (zoals een taperlock) 

4. Materiaalgesloten as-naafverbindingen 

Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van lassen of lijmen. Deze verbindingen zijn niet meer demonteerbaar. Deze methode wordt overigens in de machinebouw niet tot nauwelijks toegepast.  

Welk type verbinding kies je?  

Voor welk type verbinding je kiest is afhankelijk van het over te brengen koppel, de beschikbare inbouwruimte en de noodzakelijke/gewenste montagemethode. Er is niet één methode die altijd beter is en daarom kijken wij met onze klanten graag mee naar de toepassing en bedrijfsomstandigheden om te bepalen welke verbinding het beste past.  Heb je een vraag over jouw toepassing? Benjamin Savci kan je dan verder helpen. Hij is productspecialist voor de koppelingen die wij aanbieden en kan je verder helpen bij het maken van een keuze.