Industriële Remmen van Ringspann

Voor het voor bewegen en versnellen van objecten worden aandrijfmechanismes als elektromotoren en accelerators gebruikt. Uiteindelijk zal elk object wat in beweging is op een bepaald moment in snelheid afnemen en in zijn geheel worden stopgezet. Dit is vaak noodzakelijk om procesmatige redenen. Een windmolen bijvoorbeeld kan niet onbeperkt toerentallen maken, hierdoor zal de aandrijving op hol slaan met onomkeerbare schade als gevolg.

In een achtbaan zal de trein gecontroleerd moeten afremmen om extreme hitte aan de aandrijving te voorkomen. Naast het mechanische belang is veiligheid in deze beide gevallen het belangrijkste. Je wilt niet dat de wieken van een windmolen afbreken of dat een trein in de achtbaan niet afremt en uit de rail loopt.

3 kenmerken van een industriële rem

Een tandwielkast met elektromotor is voldoende voor het goed afremmen, hiervoor zijn industriële remmen ontwikkeld. Dit type rem is zwaar geconstrueerd en heeft een overload aan veiligheid factoren. Deze overload is nodig om aan alle veiligheidsnormeringen te voldoen.

Er zijn 3 kenmerken van een industriële rem:

  • Het afremmen van een object
  • Het stopzetten van een object
  • Het vasthouden van een object

Bij het ontwerp en constructie van een industriële (heavy load) rem worden deze 3 fasen meegenomen zodat het aan de gestelde eisen voldoet. Uiteraard is het essentieel dat de rem onder alle weersomstandigheden blijft functioneren en blijft voldoen aan de gestelde eisen.

De industriële remmen van Ringspann

Om aan al deze eisen te voldoen zijn de industriële remmen van Ringspann ontwikkeld volgens de hoogste veiligheidsnormen en materiaal specificaties. De materialen zijn van gegoten nodulair gietijzer met extra toevoegingen om corrosie tegen te gaan. Bij een pneumatisch bediende industriële rem zijn de luchtbalgen in aluminium uitgevoerd met een 4 mm rubber compound membraan. Bij de hydraulische bediende rem zijn extra grote remzuigers gemonteerd, deze remzuigers zijn door speciale afdichtingen goed afgedicht tegen hoge drukken. De remblokken zijn voorzien van een robuuste bevestiging constructie die makkelijk vervangbaar is. Wil je meer weten over de industriële remmen van Ringspann? Neem dan contact met ons op.  

De juiste rem selecteren

Het selecteren van de juiste rem voor een toepassing is niet eenvoudig. Naast het vereiste houdmoment heb je te maken met de weersinvloeden op de materialen van de rem en van het te remmen object. Ook de verandering van materiaaleigenschappen is van grote invloed op de rem karakteristieken. Het berekenen van een industriële rem is dan ook een specialistische klus waarvoor wij samenwerken met Ringspann. Kunnen wij je helpen met een vraag? Neem contact op met Benjamin Savci.