Het verschil tussen IoT en M2M

Twee hele populaire termen van het moment zijn the Internet of Things en Machine to Machine. Deze termen veranderen de wereld waarin wij leven. Maar zijn IoT en M2M hetzelfde? Of zit er een verschil tussen? Er zijn verschillende discussies over dit onderwerp. Sommige mensen gebruiken de termen door elkaar, waar anderen er juist stellig van overtuigd zijn dat het twee verschillende concepten zijn. Als we kijken naar de letterlijke betekenissen van de woorden zit er wel degelijk verschil in.

Internet of Things (IoT) staat voor het (tijdelijk) verbinden van apparaten met internet om gegevens te kunnen uitwisselen. De verwachting is dat er op den duur meer intelligente apparaten dan mensen op internet zitten. Voorbeelden hiervan zijn slimme thermometers, koelkasten en sportkleding met sensoren.

Machine-to-Machine (M2M) communicatie verbindt machines of apparaten op afstand en wisselt informatie tussen deze machines of apparaten uit, zonder menselijke tussenkomst. Een apparaat (bijvoorbeeld een sensor) is verbonden met een simkaart. Als het apparaat een gebeurtenis waarneemt, stuurt de simkaart de informatie hierover door naar een centrale server.

Als je het zo leest, lijken de termen elkaar inderdaad behoorlijk te overlappen. De meeste mensen zijn het er daarom nu ook over eens dat IoT een wat breder concept is, waarvan M2M de grondlegger was.

Industry 4.0

Wanneer we het dan hebben over de IoT dan ontkom je niet aan de term industry 4.0. Dit concept bestaat al sinds 2011 en omvat 4 subdomeinen:

1.       IoT

2.       Intelligente machines

3.       Big data

4.       Analyse / voorspellen

Deze term duidt vooral op de 4e industriële revolutie waar we nu inzitten. En de veranderingen zijn in volle gang. Veel systemen communiceren/machines al met elkaar en elke dag worden er nieuwe dingen verbonden. Ook voor ons als Morskate geeft dit veel nieuwe uitdagingen en kansen. Vooral met de Beegle kunnen we veel interessante en uitdagende projecten doen. Maar ook onze eigen processen worden steeds verregaander gedigitaliseerd. Dit jaar gaan wij overigens ook weer naar de Hannover Messe waar het thema integrated industry – creating value is. Wij zijn erg nieuwsgierig naar de nieuwste ontwikkelingen in deze revolutie.