De selectie van de juiste stelvoet 

De basisfunctie van een stelvoet is de last overbrengen van een machine op de ondergrond. Je houdt bij de selectie van een stelvoet altijd rekening met de instelbare hoogte van de stelvoeten, de hoek waarin de stelvoet maximaal kan worden gepositioneerd en de last die de stelvoet aankan. Die last kan statisch of dynamisch zijn. In andere gevallen houd je bijvoorbeeld rekening met een operator die aan een machine werkt. Hieronder volgt een overzicht van de formules voor het berekenen van de last die een stelvoet aankan 

De theorie 

Volgens de theorie wordt de last die een stelvoet dragen kan berekend onder statische condities en op de halve lengte van de spindel. Is er sprake van vibratie of een dynamische lading dan is het verstandig contact op te nemen met een van onze sales engineers. Zij kunnen de situatie door rekenen en adviseren welke stelvoet geschikt is in jouw situatie.  

Statische lading 
In het geval van een statische lading houd je de volgende formule bij de selectie van een stelvoet: 
 
Totaal gewicht van de machine 
------------------------------------------------ 
Aantal stelvoeten onder de machine 
 
Dynamische lading 
Bij bewegingen veroorzaakt door onderhoud of assemblage adviseren wij het gewicht van de lading te verdubbelen.  
 
Totaal gewicht van de machine X 2 
------------------------------------------------ 
Aantal stelvoeten onder de machine 
 
Overige omstandigheden 
Is er een operator aan het werk aan/op de machine? Dan adviseren wij om 1500 Newton toe te voegen aan elk component (stelvoet) 
 
Totaal gewicht van de machine X 2 
------------------------------------------------+ 1500N X het aantal operators 
Aantal stelvoeten onder de machine 
 

Martin Levelling stelvoeten 

Stelvoeten zijn er diverse materialen en uitvoeringen. Wij zijn o.a. leverancier van de stelvoeten van Martin Levelling (hier vind je het complete overzicht stelvoeten wat wij aanbieden). Heb je vragen over welke stelvoet het beste past bij jouw situatie? Neem dan contact op met Roel Herink. Hij is product- en technisch specialist voor stelvoeten.