De Beegle bij Fokker

De Beegle - monitoringsysteemDe afgelopen weken zijn wij druk geweest bij Fokker voor de installatie van de Beegle. We zijn al geruime tijd aan het testen voor de beste opstelling van sensoren en wat Fokker precies wilde meten. Met deze resultaten hebben we nu een goede start gemaakt.

Technische achtergrond

De vraag naar de Beegle kwam voort uit het beperken van productie uitval. Een freesmachine verspaand met extreem hoge toerentallen en precisie producten uit aluminium. Door hoge toerentallen is het belangrijk dat de hoofdlagers geen speling vertonen, dit gaat ten koste van de nauwkeurigheid aan de producten. Speling is met het blote oog niet te zien en te horen waardoor preventief de hoofdlagers vervangen worden. Door het vervangen van de hoofdlagers is er productiestilstand, maar ook het demonteren en opnieuw monteren wil je liever niet. 

Wat doet de Beegle?

De sensoren zijn nu geplaatst op hoofdlagers van de hoofdaandrijving van de freesmachine. We meten het geluid (dB) dat de lagers maken tijdens productie. Dit doen we door middel van de ultrasoonmethodiek. Wanneer het geluid boven een vooraf bepaalde interventiewaarde komt, krijgt de medewerker van de technische dienst een melding op zijn smartphone. Met de Beegle kunnen we nu de  kleinste afwijking in de lagers waarnemen en direct in actie komen voordat de schade zich voordoet.

In de praktijk zal dit een grote besparing op onderhoud met zich meebrengen. Alsook de beperking van kosten door productie uitval en schade aan de machine.

De Beegle

Een aantal jaren zijn wij bij Morskate aan het werk met de Beegle. Dit is een M2M product en kan als controlesysteem gebruikt worden in machines. De sensoren van de Beegle nemen 24/7 waar wat er een machine gebeurt én of de gemeten waarden een kritische grens overschrijden. Denk hierbij aan geluidsniveaus, rotaties, temperatuur, trilling, zuurgraden, stof en/of vervuiling.

Frans Nijman heeft vanuit Morskate het project begeleid bij Fokker en werkt ook intern aan de ontwikkeling van de Beegle. Heb jij een uitdaging voor de Beegle? Neem contact op met Frans. Hij werkt graag met je samen bij de uitwerking van een oplossing. 

Onze medewerkers staan voor je klaar

Frans Nijman

Managing Director

Erik Bekhuis

General Manager

Nienke Kalverla

Marketing & Communicatie