Fokker Aerostructures

De freesmachine van Fokker is door een combinatie van hoge toerentallen en het te bewerken materiaal lastig te monitoren. Preventief onderhoud bleek vaak voorbarig, maar kwam in enkele gevallen te laat. Met uitval als gevolg. Inmiddels stuurt de Beegle een melding naar de monteur als er onderhoud nodig is. Planmatig onderhoud zorgt nu voor minder slijtage en productie uitval. Fokker Hoogeveen produceert hoogwaardige onderdelen voor de luchtvaart. Fokker is een productiebedrijf en derhalve een eindgebruiker. Een eigen technische dienst is verantwoordelijk voor het machineonderhoud, de reparatie en storingen.

Technische uitdaging: uitval en onnodige demontage voorkomen en kosten drukken

Ongewenste stilstand en slijtage van de freesbank veroorzaakten uitval van de freesmachine. Het bleek in de praktijk lastig om op tijd te bepalen wanneer een kritisch machineonderdeel uitviel. Dit kwam door de hoge toerentallen van de freesbank in combinatie met het te bewerken materiaal.

De kritische machineonderdelen in deze freesbank zijn de hoofdlagers en de hefschroefspindels. Deze werden preventief vervangen, maar dit bleek vaak te vroeg en soms te laat. Buiten het feit dat preventieve vervanging kosten met zich meebrengt doet onnodige demontage van onderdelen de machine geen goed.

In de zoektocht naar een oplossing heeft Fokker verschillende monitoringsystemen naast de Beegle onderzocht maar zonder succes. De systemen waren vaak merkafhankelijk en konden geen voor-alarmeringen afgeven. Omdat er niet steeds een monteur aanwezig kon zijn bleef preventief onderhoud nodig.

De Beegle

Voor dit project bij Fokker hebben wij de Beegle XL10B ingezet. Deze Beegle heeft 10 ultrasoon sensoren en is bedraad uitgevoerd met een extra display. Dit extra display maakt het voor de technische dienst mogelijk om live bij de machine mee te kijken naar het kritische machineonderdeel. Doordat er een mobiele variant van de Beegle is ingezet kan het monitoringsysteem eenvoudig van machine of machineonderdeel gewisseld worden.

Wanneer de machine een vooraf ingestelde interventiewaarde overschrijdt geeft de online applicatie MyBeegle een melding aan het projectteam, waar de technische dienst onderdeel van uitmaakt. De monteur ziet op zijn smartphone wat de status van de machine is. Hierdoor hoeft hij niet steeds aanwezig te zijn bij de freesbank, maar kan hij op afstand een controle uitvoeren. Een ander bijkomend voordeel van MyBeegle voor Fokker is de mogelijkheid tot gedetailleerde data-analyse. De data in MyBeegle blijft minimaal een jaar bewaard en kan geëxporteerd worden naar Excel. 

De Oplossing: data gedreven machine onderhoud

De Beegle is met de ultrasoon sensoren gemonteerd op de hefschroefspindels en de hoofdlagers. Het vooraf ingestelde vooralarm is ingesteld op 30dB en de interventiewaarde is ingesteld op 50dB. Wanneer de interventiewaarde bereikt wordt krijg de dienstdoende monteur een melding op zijn mobiel. Op dat moment is de kritische grens nog niet bereikt, maar kan er wel actie ondernomen worden. De alarmwaarden kunnen flexibel worden aangepast in MyBeegle.

De gewenste specificaties:

 • In samenwerking met het projectteam zijn de eisen bepaald waar de Beegle aan moet voldoen.
 • Bij overschrijding van een interventiewaarde is een voor-alarmering vereist.
 • De data en voor-alarmeringen moeten op elk (mobiel) device beschikbaar zijn.
 • De bediening moet eenvoudig zijn.
 • De Beegle kan zonder aanpassingen op elk deel van de freesbank geïnstalleerd worden.
 • De Beegle moet eenvoudig van machineonderdeel kunnen wisselen.
 • De bestaande sensoren op de machine moeten ook aansluiten op de Beegle.
 • De data moet in de Cloud opgeslagen zijn.
 • De Beegle moet machine en softwaresysteem onafhankelijk zijn.
 • De Beegle moet standalone functioneren zonder embedded software.

Resultaten

De Beegle monitort de machines van Fokker Hoogeveen inmiddels ruim een jaar en de resultaten zijn goed. Er is inzicht in het gedrag van de hefschroefspindels en de hoofdlagers dankzij de ultrasoon sensoren. Het preventief vervangen van machineonderdelen is niet langer nodig. Dit gebeurt nu planmatig. Daarnaast is het door de gedetailleerde data-analyse mogelijk om toekomstige uitval te voorspellen met als doel dit te voorkomen.

De Beegle werkt ook als diagnose gereedschap. In de praktijk betekent dit dat de Beegle niet steeds aangesloten hoeft te zijn. Op geplande momenten kan de Beegle worden aangesloten op een machine of machineonderdeel voor tijdelijke monitoring. Bijvoorbeeld enkele weken voor een gepland machine onderhoud. Hiermee krijgt de technische dient een reëel beeld van de huidige stand van zaken. Onderhoud en het eventueel vervangen van onderdelen kan zo gepland worden.

Vraag een demo aan

Vraag een demo aan voor het gebruik van de Beegle. Wij laten je graag zien welke voordelen monitoring met de Beegle oplevert. We kunnen bijvoorbeeld een demonstratie van ons product geven en dan kunnen we:

 • machineonderdelen monitoren
 • een gehele machine monitoren
 • een proces monitoren

De prijs voor een Beegle begint bij € 1.750 euro. Kies je voor de Beegle, dan doe je eenmalig een investering in de hard- en software. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem contact op, dan bekijken we samen wat in jouw situatie past.