Zoek de verschillen

Het principe van zowel een kogel-omloopspindel als een hefschroefspindel is relatief eenvoudig. De spindels worden als aandrijving gebruikt om een roterende beweging om te zetten naar een lineaire beweging. Bij het maken van een keuze is het van belang te weten waar de belangrijkste verschillen zitten. Hieronder een overzicht van 4 verschillen tussen de kogel-omloopspindel en een hefschroefspindel. 

Rendement

Een kogel-omloopspindel is in tegenstelling tot een hefschroefspindel een hoog rendement aandrijvingsspindel, waarbij de kogel een rollende beweging maakt tussen de schroefas en de schroefmoer. Vergeleken met de hefschroefspindel heeft dit product koppeloverbrenging van één derde of minder.

Nauwkeurigheid

Een kogel-omloopspindel zorgt over het algemeen voor een hogere nauwkeurigheid dan de hefschroefspindel. Daarnaast zorgt de kogel-omloopspindel voor een meer vloeiender beweging, heeft een lagere wrijving en zijn ze efficiënter dan de hefschroefspindel. Een hefschroefspindel, van goede kwaliteit en welke nauwkeurig geslepen is, kan een uitstekende reproduceerbaarheid en stijfheid bieden.

Prijs

Een hefschroefspindel is over het algemeen goedkoper in aanschaf, waardoor een concurrentievoordeel behaald kan worden zonder concessie te doen aan de prestatie. Bij een juiste uitlijning en belasting is de levensduur, van een zowel de kogel-omloopspindel als de hefschroefspindel, lang.

Onderhoud

Het onderhoud van beide typen varieert enigszins. De hefschroefspindel volstaat over het algemeen door een vetsmering op de spindel met het juiste type vet. De kogel-omloopspindel wordt ook met vet gesmeerd, maar heeft op een wat regelmatiger basis onderhoud nodig. Dit komt doordat er meer bewegende onderdelen in zitten.

Meer informatie

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Onze Sales Engineers staan voor je klaar en zijn zowel technisch- als product specialist. Neem contact op en wij helpen je verder.