Lineaire actuatoren

Een lineaire actuator is een toestel dat invloed kan uitoefenen op zijn omgeving. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk een motor, die de wereld beïnvloedt door er beweging in te veroorzaken. Maar ook een temperatuursweerstand, een luidspreker of een ventilator kunnen als actuatoren beschouwd worden, omdat ze de temperatuur, de druk en de luchtstroming in (delen van) de wereld beïnvloeden.

Een elektromechanische lineaire actuator is een compact systeem die een roterende beweging van de motor omzet in een rechtlijnige beweging. Door zijn compactheid wordt hij vaak ingezet op mobiele systemen of in kleine ruimten waar een grote kracht gegenereerd moet worden. De elektromechanische lineaire actuator bestaat uit de volgende componenten:
- Motor (DC of AC)
- Overbrenging (tandriem of tandwielen)
- Spindel met moer of tandheugel

Vaak zit er om de motor en overbrenging een gesloten kap en is de moer voorzien van een drijfstang. Het gehele systeem is zodanig verpakt dat invloeden van buitenaf geen invloed hebben op de aandrijving.

Belangrijke selectiecriteria voor een actuator zijn:
- Druk en/of trek kracht (N)
- Slag mm
- Voedingsspanning (12/24/36 Vdc 110/230/380 Vac)
- Inschakelduur in % ( 10% 1 min. per 10 minuten)
- Omgevingsfactoren (vuil, water, weersinvloeden)
- Belastingstype (constant, stotend, loodrecht)

Het grote voordeel van de elektromechanische lineaire actuator t.o.v. een hydraulische actuator is de compactheid van de eenheid. Er is alleen een "dun" voedingskabeltje nodig. Elektrische energie is overal voorhanden.

Wij leveren niet alleen power jacks, maar ook vele andere producten om een aandrijving met optimaal rendement te realiseren. Denk hierbij aan producten als aandrijfcomponententransportcomponenten en ons eigen monitoringsysteem de Beegle. Mocht je het product wat je zoekt niet kunnen vinden of heb je advies nodig, neem dan contact op met een van onze sales engineers.